Blog

Cuma Postası – Sayı: 008
7 Eylül 2018

Kategoriler:

Etiketler:

Cuma Postası – Sayı: 008

Yaşasın, bugün Cuma!

Çeviriden başımı kaldırıp Cuma günleri şu postayı yazabilmemin keyfiyle başlayalım.

“ARCHICAD’te render alıyorum, dokularım çıkmıyor!”

Sıklıkla karşılaştığım bir sorudur bu, referans olması amacıyla bir yazı hazırlamanın vakti gelmiş de geçiyordu bile…

18’in sürüm itibariyle Maxon firması ürünü olan CineRender motorunu kullanabiliyoruz ARCHICAD render’larımızda, hatta güncel Cinema 4D render motorunun bir altsürümü de her yeni ARCHICAD içerisinde geliştiriliyor diyebiliriz. Kullanıcılar da render’larını geçerli olarak tanımlı gelen CineRender ile alıyorlar haliyle ancak bazıları kendi ürettikleri yüzeylerde kullandıkları dokuların render’da çıkmadığından yakınıyorlar çünkü bir detayı (veya bilgiyi) gözden kaçırıyorlar: Her yüzeyin görüntüleneceği render motoruna göre ayarları farklıdır…

Dokunuzun küreye sarıldığını ekranda görüyorsunuz, kapladığınıza eminsiniz, 3D penceresinde de görülüyor lakin render sonucu çok farklı, öyle değil mi? Çünkü yüzeyiniz Temel Motor için ayarlanmıştır lakin siz CineRender motoruyla render alıyorsunuz, her ikisinin ayarını eşitlediniz mi ki? 😉

Yüzeyler (Surfaces) menüsüne girdiniz:

Yeni bir yüzey oluşturmak üzere Yeni…‘ye (New…) tıkladınız ve yüzey adına örneğin “Parke” dediniz:

Hemen ardından çoğaltmış olduğunuz mevcut dokunun (örneğimizdeki Sıva – Sarı Pürüzlü) yerine kullanmak istediğiniz kendi dokunuzu (bizim örneğimizde “parke.jpg“) Arama butonunu kullanarak Kütüphane’ye Ekle…‘diniz (Add…):

Kullanmak istediğiniz doku artık Gömülü Kütüphane (Embedded Library) altında yer almaktadır, yüzeye tanımlamak için hazırdır:

Ve ne mutlu ki dokunuz küreye başarılı bir şekilde sarılmış vaziyette:

Hatta bu yüzeyi kullandığınız döşeme de 3D penceresinde (örneğimizde olduğu gibi dokunun ölçeği ve tekrar eden parçalarının çok göze batması dışında!) hiç de fena durmuyor hani:

Fakat render sonucunun 3D penceresiyle alakası yok, yani şöyle:

Sakin. 🙂

Ufak bir detayı atladınız: Yüzeyiniz için düzenlediğiniz doku ayarlarının aktif olduğu motor seçeneğini CineRender olarak seçmediniz, yaptıklarınız Temel Motor (Basic Engine) içindi!

Şimdi hemen onu “MAXON’dan CineRender” (CineRender by MAXON) olarak değiştirin:

Bakın, yeni açtığımız Yüzey’in dokusu CineRender tarafında bizim istediğimiz değil, çoğalttığımız yüzeyin dokusu olarak duruyor:

Bu noktada aslında CineRender Ayarları (CineRender Settings) altından ilgili başlıktaki Dosya İsmi (File Name) butonu ile gömülü kütüphaneden kendi dokumuzu seçmek en doğrusudur ve bu işlemi yeni yüzey oluştururken de en başta yapmak mantıklı olacaktır fakat CineRender menülerini karmaşık bulanlar için en pratik yöntem her zaman yüzeyi Temel/Basit Motor için hızlıca tanımlamak ve sonrasında bu doku ayarını CineRender tarafına aktarmaktır; bu maksatla yapmanız gereken Eşleme Ayarları (Match Settings) altından CineRender Ayarlarını Güncelle (Basit’ten) (Update CineRender Settings (from Basic)) seçmek:

Artık dokunuz CineRender için de küreye sarılmış, bir yüzey üzerinde render’a dahil olmayı beklemektedir:

Hemen bir Projeksiyonu Render Et (PhotoRender Projection) diyoruz ve mutluyuz!

Güncel eğitim tarihlerimi takip ediyorsunuz öyle değil mi?

Bu postanın hazırlandığı tarih itibariyle İzmir’deki ofisimde Yetkili ARCHICAD Eğitim Merkezi olarak en yakındaki hafta içi kursum 25 Eylül 2018 Salı günü, hafta sonu kursum ise 29 Eylül 2018 Cumartesi günü başlıyor. Sertifikalı, başlangıçtan ileri seviyeye, 7 haftalık / 42 saatlik kapsamlı eğitimlerimin sürekli devam ettiğini hatırlatırım. Arzu ederseniz buradan kurs detaylarına, şuradan da eğitim takvimime ulaşabilirsiniz. 😉

Unutmadan! Halihazırda ARCHICAD kullanıcısı olup sadece mimari proje uygulamaları ve metraj kapsamında ARCHICAD’te en iyi olmak isteyenler için de 2 günlük ARCHICAD Master Eğitimleri sizi bekliyor! Bir sonraki Master Eğitim, 15 Eylül 2018 Cumartesi günüdür ve tüm Türkiye’den katılıma açıktır… 😉

 


Bir sonraki Cuma Postası’nda buluşmak üzere, esenlikler.

Ender AYDIN
Mimar & Yetkili ARCHICAD Eğitmeni

Ender Aydın

Ender Aydın

Derste olmadığım sürece hızlı geri dönüş yaparım :)

I will be back soon

Ender Aydın
Selamlar... 👋
Sizinle iletişimde kalmak isterim, bana aşağıdaki sosyal medya veya iletişim kanallarımdan her zaman ulaşabilirsiniz...
Aktif iletişim kanallarım:
chat Hızlı İletişim